04. maj 2012

Sale! Good prices! Only 27 million! / Razprodaja! Ugodno! Samo 27 milijonov!


This dish from the period of Northern Song Dynasty (this sounds almost like Lord of the rings) was auctioned in April at Sotheby's in Hong Kong for U.S. $ 26.7 million. Price is a record when it comes to auction prices of ceramics from this era.
A flower-shaped bowl is a Ru ware(汝窑- literally five Ru) produced in the years 1107-1127 AD in the Henan province for the use of the imperial court. It is considered to be amongst the finest ceramics ever made. The glaze, once described as “the color of the sky after rain" is the finest attribute of Ru ware.

It is a beauty though! I wonder if anybody would dare eat of it...would you?
---------------
Tale skleda iz obdobja Severne Song dinastije (tole se malo sliši kot Gospodar prstanov) je bila prdana na Sotheyjevi avkciji v Hongkongu za 26,7 milijone dolarjev. Postavila je rekord v ceni za keramiko iz tega obdobja.
Gre za skledo v obliki cveta, ki spada med keramiko Ru (汝窑- dobesedno pet Ru) in je bila za dvorno uporabo izdelana med leti 1107 in 1127  v provinci Henan. Šteje med najboljšo keramiko na svetu. Glazura, ki so jo opisali kot  “barvo neba po dežju" je največja značilnost keramike Ru.

Vsekakor lepotica! Me zanima, če bo še kdaj kdo jedel iz nje... bi si drznil/a ti?


Ni komentarjev:

Objavite komentar